Espai on poder compartir, mares i pares, una de les experiències més importants de la nostra vida: tenir un fill/a

Cooperativa Titània-Tascó

La Cooperativa Titània-Tascó, amb seu a la Gran Via de les Corts Catalanes, número 439, de Barcelona, neix el 1985 com una organització que es dedica a promoure la salut i que defensa el dret de les mares de tenir un part natural. En els vint anys de trajectòria, han assistit uns mil parts naturals, una opció que es manté creixent a Catalunya.

titania01.jpg

Titània-Tascó, una cooperativa per a la salut familiar i l’assistència de parts naturals

Titània és el satèl·lit més gran d’Urà, que rep el nom del personatge de la reina de les fades en l’obra El somni d’una nit d’estiu, de William Shakespeare. Tascó és sinònim de falca, i es refereix a qualsevol objecte emprat per a falcar o esberlar. Tot junt és el nom d’una cooperativa amb seu a Barcelona que, precisament, naixia per fer de falca en el món laboral, cultural, social i sanitari.

De fet, la Cooperativa Titània-Tascó (www.titania-tasco.com)es presenta com una organització que es dedica a promoure la salut i que treballa per defensar el dret de les mares de tenir un part natural. Quan les parelles prenen la decisió de tenir un fill, solen buscar informació i assessorament de tota mena, i aquesta és la funció principal de la cooperativa: informar a les parelles de com seran els pròxims mesos a través d’un curs que comença amb l’embaràs.

Per defensar l’opció dels parts naturals es recolzen en una dada de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que demostraria que els parts hospitalaris presenten més riscos que els parts naturals. Amb tot, reconeixen que per donar a llum de manera natural cal que la dona sigui autosuficient i estigui molt segura d’ella mateixa. En qualsevol cas, reivindiquen que no es tracti a la dona embarassada com a una persona malalta, sinó com a algú que porta una nova vida al món.

Els responsables de la cooperativa expliquen que Catalunya és un dels països on les dones opten més pel part natural, tot i que amb un nombre molt per sota de països europeus, com ara Holanda. En els vint anys de trajectòria, des de Titània-Tascó han assessorat i assistit uns mil parts naturals. Als primers anys, uns dos o tres cada mes, però, en els últims anys fins a quatre o cinc mensuals. Actualment, Titània-Tascó compta amb unes 300 persones vinculades a la cooperativa, que fa pocs mesos van celebrar els vint anys en una masia del Maresme. La trobada, que va aplegar mares, pares i fills nascuts en tot aquest temps, i els professionals relacionats amb la cooperativa, va servir per reclamar que els parts assistits a casa estiguin inclosos en el règim de la seguretat social, tal com està regulat a països com Holanda o el Regne Unit.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Nube de etiquetas

A %d blogueros les gusta esto: