Espai on poder compartir, mares i pares, una de les experiències més importants de la nostra vida: tenir un fill/a

El mes de novembre de l’any passat, el conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Ernest Maragall, va presentar en roda de premsa un document elaborat pel Departament d’Educació amb vista a resumir les idees bàsiques que hauria de contenir la Llei d’Educació que la Generalitat proposarà al Parlament en els propers mesos (http://www.gencat.cat/educacio/llei_educacio/index.htm). El document va ser molt debatut i criticat en el sector de l’ensenyament, i va arribar a provocar una vaga de professors. Un aspecte que mai sortia en les queixes contra la futura llei era que plantejava declarar obligatori l’ensenyament preescolar (de 3 a 6 anys).

Així que un grup de pares i mares van fer una carta criticant el projecte de llei i es va enviar al conseller Maragall, al Consell Escolar de Catalunya, al Síndic de Greuges i a l’Associació Rosa Sensat.

Ja s’han recollit quasi 400 firmes en contra i molta gent ha enviat la carta al Conseller.

N’adjunto la versió reduïda que van enviar als diaris perquè us en feu una idea però us recomano que la llegiu íntegra perquè val la pena reflexionar-hi.

Si voleu firmar o voleu seguir la polèmica i tenir-ne més informació visiteu el blog “L’escola a partir dels sis”

El Departament d’Educació de la Generalitat es proposa declarar obligatòria l’escolarització dels nens a partir dels 3 anys, i si des del punt de vista pedagògic els arguments aportats són com a mínim molt febles, des del punt de vista social aquesta mesura no solament no afavoreix la conciliació de la vida laboral i familiar, sinó que aprofundeix encara més la dicotomia casa-escola, ja que priva els pares del dret a compartir amb els seus fills uns anys crucials per al desenvolupament afectiu i social dels nens, una etapa en què el joc constitueix la principal i més eficaç forma d’aprenentatge.

Creiem que seria molt més progressista establir un ingrés gradual i flexible dels nens en el sistema educatiu, en funció de les necessitats i característiques de cada família, amb més llibertat d’horaris (recordem que a Catalunya la majoria dels nens d’entre 3 i 6 anys passen vuit hores diàries a l’escola). Però això requeriria establir veritables mesures de conciliació, com ara ampliar els permisos de maternitat i paternitat, legislar excedències remunerades i fomentar la reducció de la jornada laboral, com succeeix en els països que ens avantatgen en índexs de benestar i èxit escolar.

De fet, segons el recent informe de l’OCDE Starting strong II: early childhood education and care sobre les polítiques d’educació i atenció a la primera infància, no hi ha cap país de la Unió Europea en què l’ensenyament sigui obligatori abans dels 6 anys, 7 en el cas de Dinamarca, Suècia i Finlàndia. Encara més: a Finlàndia, que l’últim informe PISA valora com a model a seguir, el percentatge de nens d’entre 2 i 3 anys que van a escola no supera el 50 per cent.

L’únic país de l’estudi que preveu fer obligatori l’ensenyament preescolar és Mèxic. Amb tot el respecte que ens mereix el poble mexicà, quina hauria de ser la referència per a Catalunya: Mèxic o Finlàndia?

Per tot plegat, considerem que no resulta socialment beneficiós ni pedagògicament raonable imposar l’obligatorietat de l’ensenyament entre els 3 i els 6 anys. És una ocurrència impròpia d’un govern progressista i d’esquerra i incorre precisament en el vici de “prescriure remeis ineficaços per a mals inexistents”—citem textualment el document presentat pel conseller— que es pretén evitar. Trobem, doncs, que convertir un tal disbarat en llei d’obligat compliment, en comptes d’afavorir alternatives que permetin una socialització menys brusca i dràstica dels infants, representa un greu pas enrere sense cap fonament pedagògic que mereix el nostre rebuig més enèrgic.

Anuncios

Comentarios en: "Escola obligatòria a partir dels 3 anys???" (1)

  1. […] proposta, com ja hem parlat en articles anteriors, ha tingut crítiques molt diverses i a la concentració hi participaran famílies de […]

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Nube de etiquetas

A %d blogueros les gusta esto: