Espai on poder compartir, mares i pares, una de les experiències més importants de la nostra vida: tenir un fill/a

El Xerrac

EL XERRAC
Espai de criança compartida

Qui som?

Som un espai infantil i familiar d’acompanyament a la criança.
Aquest espai s’adreça a famílies amb nens i nenes de 2 a 6 anys per tal d’oferir-los acompanyament en el procés de desenvolupament i aprenentatge dels seus fills, en el marc de la criança compartida i l’educació lliure.

_____________________________________________________________________

BASES DEL PROJECTE:

Respecte als processos de vida

Respecte profund a l’infant com a ésser únic que estableix relacions i que influeix en els esdeveniments del seu entorn.

El projecte vetlla pel seu tracte digne, on es respecti la seva integritat com a persona i on se senti que és únic i important pel sol fet d’existir i ser qui és.

Respectar els seus processos vitals vol dir comprendre que tot organisme viu, en la seva interacció, segueix un pla intern. Això implica respectar les seves necessitats bàsiques, els seus ritmes de desenvolupament i confiar en la seva activitat espontània, a través de la qual anirà complint el seu pla de desenvolupament intern.

– Ningú rep agressions físiques ni emocionals i pot expressar tot el que sent o pensa.

– Oferim un entorn preparat adaptat als processos de maduració dels infants on puguin complir el seu pla de desenvolupament intern, respectant els ritmes propis i les seves necessitats bàsiques.

– Es fan propostes de racons o activitats on el nen decideix lliurement participar-hi o no, autoregulació.

– Aprenentatge des de la comprensió. Entenem que només es comprèn el que es viu per això oferim vivències a través de l’experimentació i el joc.

Amor per l’infant

Entenem que els processos de creixement i de desenvolupament són possibles gràcies a la influència de l’amor, i l’amor no es pot manifestar d’una altra manera que no sigui a través del respecte.

Oferim un espai on l’infant és estimat i acceptat des de la seva seva singularitat.

Tots els nens depenen de la presència afectuosa d’un adult allà on ells dirigeixin la seva lliure exploració, és per això que al Xerrac comptem amb la presència d’una educadora que vetlla per acompanyar tots aquests processos.

El respecte regula l’amor, impedint que se’n faci un abús per a posseir, controlar, dirigir i manipular.
Entorn ric i a l’aire lliure

Desitgem un espai que ofereixi experiències que possibilitin el creixement personal i la coneixença de l’entorn més proper en l’aire lliure i amb contacte amb la naturalesa i la biodiversitat.

Creiem que és on es troba la riquesa de l’entorn amb contacte directe amb la natura, on l’exploració es torna més completa i diversa.

Criança compartida

Les famílies formen una de les parts més important del projecte.

L’educació és i serà sempre tasca de les famílies. El Xerrac només pretén ser un espai de cooperació perquè, juntes, les famílies i amb el suport d’una educadora tirin endavant el creixement dels seus fills. Per tant no tindria sentit desvincular les famílies d’aquest espai.

El projecte es basa en el compromís i la participació activa de les famílies, que va des de la gestió i administració a l’educació i la criança, que inclou la cura, atenció i alimentació dels infants.

Les famílies fan torns per estar, un matí a la setmana, acompanyant el grup d’infants. Paguen una quota per comptar amb el suport permanent d’una educadora professional, estem en contacte permanent i ens reunim periòdicament en assemblea per tractar tant les qüestions de funcionament relacionades amb el projecte com els aspectes pedagògics i de criança que ens interessen. A més a més, participem en fòrums i trobades pedagògiques, compartim i intercanviem bibliografia sobre la criança i l’educació, participem en les activitats obertes del poble i fem ús dels equipaments comunitaris.

El joc i l’experimentació lliure

Creiem que el nen es fa a sí mateix a través de la seva activitat espontània.

L’activitat espontània està guiada des de l’interior de l’infant i té com a objectiu complir el seu pla de desenvolupament intern.

Aquesta activitat es tradueix en el joc i l’experimentació sensorial-afectiva. És per això que aquestes tasques són una necessitat per al seu desenvolupament.

Així oferim un espai on l’infant pot cobrir les seves necessitats bàsiques, jugant i experimentant.

Dins del Xerrac els nens se situen en un espai on es llencen diferents propostes. Totes aquestes propostes, preparades per l’educadora, es fan a través de diferents racons col·locats en l’espai.

Es proposa un material didàctic de qualitat amb el qual poden desenvolupar activitats constructives per al seu desenvolupament.

Ells trien lliurement el que tenen ganes de fer a partir de tot el que es proposa.

Educació lliure i autoregulació de l’aprenentatge

L’educació lliure confia en la capacitat de l’organisme per fer-se a sí mateix per això ofereix un espai de llibertat on l’infant s’autogestiona per cobrir les seves necessitats.

L’element regulador d’aquesta llibertat és el respecte: respecte als processos de vida (persones, animals, plantes,…), a l’entorn i al material. És per això que l’espai i la nostra actuació queden limitats per uns marcs naturals, que formen part de la nostra vida i que són necessàris per als nostre desenvolupament i per la nostra convivència.

Al Xerrac no es du a terme cap procés d’ensenyament sinó que es possibilita l’aprenentatge a través de vivències.

Basant-nos en la llibertat, el respecte i l’amor a cada organisme vetllem per la NO DIRECTIVITAT dels aprenentatges.

Per a més informació podeu visitar la web d’EL Xerrac o el blog d’on he extret aquest artícle.

Anuncios

Comentarios en: "El Xerrac" (1)

  1. Este Jueves dia 18 de marzo de 2010 El Xerrac organiza una jornada de puertas abiertas, puede ser una buena ocasión, para aclarar dudas y descubrir como los niños pueden crecer siendo respetados y felices.
    Gracias

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Nube de etiquetas

A %d blogueros les gusta esto: