Espai on poder compartir, mares i pares, una de les experiències més importants de la nostra vida: tenir un fill/a

Respectem el Neixament?

El part i el neixament son dos esdeveniments molt diferents que ocorren exactament al mateix moment. El primer, és l’experiència del part, duta a terme per la mare des de les primeres contraccions fins a l’expulsió de la placenta. La segona, és l’espectacular experiència de néixer, en la qual és únic protagonista el nadó i és la seva primera experiència extreauterina amb tot el que això comporta.

Dijous passat, vaig assistir a un curs de l’Ángeles Hinojosa amb títol “Parir Renaciendo“. Va estar una experiència molt i molt potent de contacte amb mi mateixa, amb el meu neixament, amb el meu embaràs i amb el futur part. Molt i molt recomenable per a totes aquelles que voleu netejar les vostres idees erronies sobre el part i el neixament abans de parir!

Però vull parlar-vos d’una reflexió que vam fer que trobo especialment interessant: la diferència entre part i neixament i com fer per respectar totes dues coses.

El part i el neixament son dos esdeveniments molt diferents que ocorren exactament al mateix moment. El primer, és l’experiència del part, duta a terme per la mare des de les primeres contraccions fins a l’expulsió de la placenta. La segona, és l’espectacular experiència de néixer, en la qual és únic protagonista el nadó i és la seva primera experiència extreauterina amb tot el que això comporta.

De la forma en com podem tenir parts més repectuosos ja n’hem parlat en diverses ocasions i cada vegada se’n pot trobar informació amb més facilitat: Hem de respectar el moment, el lloc, el ritme, les necessitats i desitgos de la dona; evitar l’intervencionisme de qualsevol tipus (inducció, episotomia, epidural, abús de poder…); etc. etc.

De les necessitats del nadó en un moment tant crucial com és el néixer, ja no se’n parla tant.

El nadó només coneix un medi, l’interuterí, en el qual està:

  • Completament rodejat de vida en moviment
  • Sempre en companyia
  • Amb temperatura constant
  • En un medi aquàtic
  • Envoltat de sorolls i mai estàtic (moviment rítmic dels òrgans de la mare)
  • Contingut i limitat
  • Amb una llum apagada
  • Sense patir l’efecte de la gravetat
  • Sense necessitat d’alimentar-se conscientment
  • Sense utilitzar els pulmons

De cop i volta, néix en un medi desconegut, sec, fred, quiet, sense límits físics, que si no tenim en compte i cuidem a consciència, esdevé una primera experiència de la vida, desagradable i dolorosa, en la qual el nadó se sent totalment perdut i espantat. Als hospitals, i sobretot als quiròfans, el nadó surt del seu mon de tranquilitat i seguretat en un lloc ple de focus, amb una temperatura molt baixa, agafat i traslladat amunt i avall sense cap tacte, manipulat per desconeguts, havent de fer servir forçadament els pulmons (quan es talla el cordó umbilical abans que hagi deixat de bategar els nadons tenen sensació d’ofegar-se) i sobretot, havent perdut tot allò que coneixia: la seva mare.

La primera memòria que la majoria de nosaltres tenim sobre aquest mon, és la d’un lloc perillós, desagradable, insegur, solitàri i dolorós i molts de nosaltres encara vivim, ja d’adults, sentint-nos així.

Per això crec que tots plegats hauríem de posar molta més atenció en com rebem els nostres petits i petites en el moment de néixer. És, sens dubte, el moment més important de la seva vida i es mereixen ser rebuts amb totes les atencions possibles.

No podríem posar les necessitats d’obstetres, llevadores, acompanyants i fins i tot de la mare en segon lloc? Seria tant difícil buscar la manera menys traumàtica de rebre les noves vides?

Jo crec que només pensant-hi ja podem fer un canvi. Cuidant l’espai, abaixant els llums, amb una temperatura alta, sense sorolls forts, mantenint en tot moment el contacte amb la mare, respectant el ritme en el part i en l’adaptació al nou medi, deixant que el cordó umbilical deixi de bategar, permetent que el nadó decideixi quan començar a mamar…

Només son idees però sé que el neixament ens marca la resta de la vida molt més del que en som conscients. Si us interessa saber-ne més, hi ha un article molt impactant que relaciona les malalties (sobretot mentals) amb un mal neixament, es titula La Enorme Importancia de Nacer Bien. Seguiré pensant-hi!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Nube de etiquetas

A %d blogueros les gusta esto: