Espai on poder compartir, mares i pares, una de les experiències més importants de la nostra vida: tenir un fill/a

Aquests dies el tema central de les converses entre els més petits, amb els pares i els avis/es, a les botigues, etc. és l’esperada arribada d’aquest éssers màgics que han de fer realitat tots els seus desitjos: Els Reis Mags d’Orient.

jo he decidit que si que vull acompanyar els meus fills per aquest mons màgics, vull tornar a creure en fades, àngels de la guarda, animals que parlen, en la mare terra i en personatges màgics. I vull seguir fent i recuperar tantes cerimònies com siguin possibles

Els meus pares no ens van voler fer creure que hi havia uns personatges màgics que entràven a casa la nit de reis i tenien el poder de portar-te totes les joguines que volies. Ells deien que no volíen dir-nos mentides, que no era coherent amb com ens estàven intentant ensenyar a viure i a més a més, que era una religió catòlica i consumista.

No és que no tinguéssim regals per Nadal. Si que en teníem i eren unes festes plenes d’alegria, emocions, màgia i regals, però des de ben petites ens havien explicat, obertament, la tradició del tió, del pare Nadal i dels Reis Mags. Conseqüentment tampoc hi podia haver l’amenaça tant usada aquest dies “-Si no et portes bé, no et portaràn regals” i a més, nosaltres erem conscients de les possibilitats que hi havien a casa i que els reglas havien de tenir un límit.

Fins aquest Nadal, i sobretot abans de ser mare, havia defensat a capa i espasa la forma en com ens havíen educat els nostres pares i amb el meu marit, cada any teníem la mateixa discussió que, mica en mica havíem après a conciliar.

Aquest any, però, hem arribat a un acord definitiu.

Tot va ser arran d’una trobada pedagògica que vam fer a l’escola que tenia per títol “L’espiritualitat a l’escola”. Aquest tema, a mi sempre m’ha causat, si més no, respecte, així que vam decidir que era imprescindible anar-hi amb les orelles i el cor ben oberts. Com era d’esperar, va ser una jornada preciosa i molt emocionant i, ves per on, jo vaig sentir i entendre (no des del cap sinó des del cor), la importància d’alimentar la imaginació dels petits i les petites de la casa i intentar donar-li continuïtat tants anys com ens sigui possible. Ja tindran anys per a ser principalment racionals.

A casa meva no existia res que no es veiés i que no es pogués provar i això què significava? Doncs que vam aprendre a creure només amb el que veiem els nostres pares. Vam perdre una capacitat molt important que tenen els infants: la d’imaginar, la d’estar oberts a veure, sentir i creure en mons més enllà dels terrenals, la d’estar conectats emocional i espiritualment.

Així que jo he decidit que si que vull acompanyar els meus fills per aquest mons màgics, vull tornar a creure en fades, àngels de la guarda, animals que parlen, en la mare terra i en personatges màgics. I vull seguir fent i recuperar tantes cerimònies com siguin possibles perquè, com repeteix tant sovint un dels caps espirituals dels esquimals “la vida és una cermònia, digna de ser celebrada amb una cerimònia”.

El que també tinc molt clar, però, és que no utilitzaré aquestes dates per a dir mentides. Els regals els farem per gust, no com a premi per haver-se portat bé i allò que regalarem serà coherent amb la forma que tenim de viure i consumir que és, evidentment, la que estem intentant transmetre als nostres fills. Intentarem transmetre’ls els valors que cada una de les cerimònies ens aporten; la importància de reconèixer les nostres màscares per poder ser autèntics de la festa de Carnestoltes o de veure la nostra pròpia llum de Sant Nicolau, l’amor de la natura i la feina interna del Tió o la generositat dels Reis.

Bona diada de Reis amb consciència!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Nube de etiquetas

A %d blogueros les gusta esto: